Yaz veya kış fark etmeksizin güneş gözlüğü takan kişiler, bu süreci bir tarz olarak değil doğrudan gözlerini UV ışınlarından korumayı amaçlamaktadır. Kışın güneş gözlüğü kullanmanın avantajları şehir içinde, şehir dışında, sahil şeridinde ve dağlarda farklı emilim oranlarına UV korumalarına sahip ürünlerle ortaya çıkıyor. Gözlerinizde ağrı, kızarıklık, yanma hissi, sürekli olarak kırpma isteği oluşmadan, kışın da rahatlıkla seyahat edebilirsiniz.
Kışın Güneş Gözlüğü Kullanılmalı Mı?
Yeşil camlı, polarize olmayan fakat UV ışınlarını kesecek malzemelerle imal edilmiş bir gözlük ise direkt olarak parlamalara sebebiyet verecek, yansımayı tam olarak sağlayamayacak fakat güneş ışınlarının zararlarından korunmanızı sağlayacaktır. Böyle bir ürün, kullanım kalitesi açısından, yansıtma özelliğinin eksik olması nedeniyle, tam olarak ihtiyacınızı karşılayamaz. Polarize, UV koruyuculu, tasarım olarak da hoşunuza giden bir ürünü tercih edebilirsiniz. Kışın güneş gözlüğü kullanmak bir tercih değil, yazın olduğu gibi bir gerekliliktir.
Onaylı Gözlük Camı Nasıl Anlaşılır?
Avrupa Standartları, güneş gözlükleri dahil olmak üzere pek çok ürün üzerinde veya belgesinde yer almaktadır. CE olarak tanımlanan standartlar, kışın güneş gözlüğü kullanma isteğinin karşılanması için UV korumalı, yüksek emilim oranına sahip şekilde sıralanmalıdır. Belgesiz, orijinal olmayan, onay verildiği bilinemeyecek yapıda olan gözlükler yerine, belgesinde cam kalınlığı, gözlük ağırlığı, camın katman özellikleri ve emilim oranı yer alan ürünler tercih edilmelidir. Orijinal ürünler için tasarlanan belgeler, ürünlerin standartlara uygunluk durumunu ve koruma seviyelerini anlamak için en önemli göstergelerden bir tanesidir.
Zararlı Işınlardan Koruyan Güneş Gözlükleri
Gözlerin zararlı ışınlardan korunması için emilim oranı yüksek bir gözlük tercih edilmesi son derece önemlidir. Ayrıca UV koruması 200, 400 veya 600 olarak değişiklik gösteren seviyelerdeki gözlüklerin temin edilmesi gerekiyor. Sahte, katmanlar halinde nm bilgisinin belgede yer almadığı modellerin nasıl bir koruma sunduğunu anlamak mümkün değildir.
Sağlıklı Güneş Gözlüğü Modelleri
Sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek, güneşin zararlı etkilerinden tam olarak korunmanızı sağlayacak yapıya sahip olan güneş gözlüğü seçiminizi lisanslı kurumlardan yapabilirsiniz. Güneş gözlüklerinin tek amacının tarzı yansıtmak olduğunu düşünmek yerine, gözlerinizi zararlı ışınlardan korumak olduğunu hatırlamanız gerekiyor. UV koruma oranı yüksek, cam rengi ve cam katmanları da bu duruma göre oluşturulmuş olan modeller, kendilerine has belgeler aracılığıyla satışa sunuluyorlar.
Kış Mevsimine Özel Güneş Gözlüğü Modelleri
Kışın güneş gözlüğü kullanımı için ufak boyutlardaki modeller yerine, yapısı itibariyle daha geniş ve büyük modelleri tercih etmeniz önerilmektedir. Genel gözlük tarzı nedeniyle değil, gözlerinizin sadece orta kısmı değil, çevresinin de gözlük tarafından UV ışınlarından korunabilmesi gerekiyor. Tam olarak bakış açınızı ve çevresini kaplayan büyük bir güneş gözlüğü, kış mevsimindeki çok yoğun UV ışınlarından etkilenmeden saatlerce gözünüzde kalması açısından uygun olacaktır.
Güneş Gözlüğü Emilim Oranı
Güneş gözlüklerindeki emilim oranı, %40 ile %85 oranında değişiklik gösterecek seviyelerde değerlendirmeye uygundur. %40 ile %50 arasındaki seviyede olan emilim oranı, şehir içerisinde kullanım için son derece yeterlidir. %80 ve %85 oranı ise sahillerde güneş ışınlarının dik geldiği, yansımanın ve UV ışınlarının etkilerinin çok fazla olduğu bölgelerde kullanılmalıdır. Cam rengi ve gözlüğü hangi bölgede kullanmak amaçlı satın alacak olduğunuz da emilim oranını doğrudan bu bölgeye, kullanım amacına yönelik belirlemenizi gerektirecektir.
Kış Mevsimi Güneş Gözlüğü Cam Tercihi
Kışın güneş gözlüğü kullanmak isteyen kişilerin dikkat etmesi ve tercih etmemesi gereken bazı renkler bulunuyor. Yeşil, mavi ve sarı renklerinde olan gözlük camları, kış mevsimindeki koruma oranlarına uygun olmadığı için tercih edilmemelidir. Belirtilen renklerde olan camlar sadece 0, 1 ve 2 seviyede koruma için uygun bir yapıya sahiptir. Kışın ise 3 veya S3 olarak tanımlanan koruma sınıfı ve üzerinde olan camlarla daha sağlıklı bir güneş gözlüğüne sahip olmak mümkündür.
Sadece kış sporları, dağcılık ve kayak yapanlar için değil, şehirde kış mevsiminde UV ışınlarından korunmak, ışık yansımalarıyla gözünüzün rahatsız olmasını engellemek için S3 uygundur. S4 ise doğrudan çok daha yoğun bir emilim oranına, ışığı yüksek oranda kesecek katmanlara sahip olduğu için, araç kullanırken veya şehir içerisinde gezerken takılması önerilmeyen bir yapıdadır. Dağcılık ve kayak sporlarıyla ilgilenenler ise S4’ten yüksek verim alabilirler.
Polarize Güneş Gözlüğü Modelleri
Güneş gözlüğü kışın kullanılır mı; gözlükler her zaman için yazın kullanılması için üretile kışın kullanılmayan aksesuarlar değildir. Yazın yerine kışın kullanıma özel tonlarda, tarzınızı ortaya çıkarmasını sağlayabileceğiniz ve polarize yapıda olan pek çok model arasında seçim yapabilirsiniz. Yansıtma özelliği bulunmayan, arkadan ve karşıdan gelen ışınları camda toplayan ve görüşünüzü doğrudan etkileyen modeller yerine, polarize ve UV ışınlarına yönelik korumalı olan modelleri tercih etmelisiniz.
Seçeceğiniz gözlüğün fiyatı, tarzı, trend olma durumu ve markasının değeriyle beraber oldukça çeşitlenebilir. Önemli olan temel durum, tarzınızı yansıtması, polarize olması ve UV korumasının bulunmasıdır. Kontak lens takan, numaralı güneş gözlükleriyle gün içerisinde saatlerce gözlüğünü çıkarmadan seyahat eden kişilerin göz ağrısı yaşamaması, UV ışınlarına uzun süre maruz kalmaması gereklidir.
Bir önceki içeriğimize https://www.optikagozluk.com/blog/icerik/hangi-gunes-gozlugu-size-uyar bağlantısından ulaşabilirsiniz.