Güneş Gözlüklerinde UV Koruma ve Polarize Farkları

Güneş Gözlüklerinde UV Koruma ve Polarize Farkları Güneş Gözlüklerinde UV Koruma ve Polarize Farkları

 

Günümüzde güneş gözlüğü genellikle bir moda unsuru olarak görülse de güneş gözlüğünün asıl görevi gözlerimizi güneşin zararlı ışınlarına karşı korumaktır. Güneş gözlüğünü bir aksesuar olarak değil de sağlığımızı korumaya yardımcı olan bir ürün olarak gören pek çok kişi güneş gözlüğünü amacına uygun kullanır. Yani güneşin zararlı ışınlarından korunmaktır amaçları... Güneş gözlüğü seçimini doğru bildikleri için güneş gözlüklerinde UV koruma ve polarize cam farklarını da oldukça iyi bilirler. Güneş gözlüğünün bir sağlık unsuru olduğunu yan görevinin de aksesuar olduğunu bilenler arasında yer alıyorsanız, UV koruma ve polarize cam farkları konusunda sohbet etmeye başlayabiliriz. 

 

UV Koruma Filtreli Cam Ne Anlama Geliyor? Olmazsa Olmaz mı? 

 

Evet! Tam da sorduğunuz gibi UV koruma filtreli cam olmazsa olmuyor. Amacımız güneşin zararlı ışınlarından korunmak olduğuna göre kullandığımız güneş gözlüğü camlarında UV filtresi olmak zorunda. UV koruma filtresine sahip olan güneş gözlükleri güneşten gelen zararlı ışınları dışarıya yansıtıyor.Böylece güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmıyoruz, pek çok hastalığa yakalanma riskini de ortadan kaldırıyoruz. Kullandığınız güneş gözlüğünde UV koruma filtreli cam bulunmuyorsa gözlüğünüzü boşuna takıyorsunuz demektir. Güneş gözlüğünü güneşin zararlı ultraviyole radyasyonundan korumak üzere kullanmalısınız. UV ışınları bütün gün ve her gün dört mevsim boyunca hatta hava bulutluyken de yeryüzüne yayılıyor. UV ışınlarına maruz kaldığınızda korneada güneş yanığı ve göz kapaklarında güneş yanığı gibi göz rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca, kataraktlar ve gözünüzün beyaz kısmını ve korneayı örten dokularda çeşitli hastalıklar oluşabilir. Bu nedenle kullandığınız güneş gözlüğünün 400 nm değerine kadar tam UV koruma filtresi taşıması gerekiyor. UV koruması taşıyan güneş gözlüğü modellerinde CE işareti bulunur. Ürünü satın aldığını optik mağazası tarafından seçtiğiniz güneş gözlüğü ile birlikte verilen sertifikada UV koruma etiketi yer alır.

 

UV Koruma Gözleri Koruyorsa Polarize Camın Görevi Nedir? 

 

Polarize aslında ışık yansımalarını çok iyi emebilen bir film tabakası olarak adlandırılıyor. Geçmişte, fotoğrafçıların kullandığı bir filtre olan polarize ışık yansımalarını önlemek amacıyla kullanılmış. Günümüzde bu film tabakası işlenmemiş camın içine yerleştiriliyor. Böylece, güneş gözlüğü sektörüne hizmet ediyor. Bu sayede güneş gözlüğünün camı göz kamaştırıcı ışık yansımalarını emiyor. UV koruma filtreli cam ve polarize cam arasında fark olup olmadığını merak edenleri bekletmeyelim. UV koruma filtreli cam çeşitleri güneşin zararlı ışınlarından koruyor. Aldığınız güneş gözlüğünde mutlaka bulunması gereken bir unsur. Güneş gözlüğünüzde bulunan polarize filtre içerisinde bulunan film tabakası sayesinde yalnızca dikey ışınlara izin verir yatay yansımaları ve parlamaları önler. Polarize özellikli cam bir güneş gözlüğünde olmazsa da olur. Fakat gözlerimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için UV koruma filtresi bulunmak zorundadır. Kısacası, seçtiğiniz güneş gözlüğünün polarize özellik taşıyıp taşımaması sizin gözlüğünüzde böyle bir özellik isteyip istemediğinize bağlıdır. Güneş gözlüğünün polarize özelliği bulunup bulunmadığını anlamak oldukça kolaydır. Cep telefonunuzun ekranı açıkken, güneş gözlüğünüzü ekranın üzerine tutun. Yavaşça yatay konumdan dik konuma getirin. Eğer, görüntü tamamen kararıyorsa veya renk değiştiriyorsa güneş gözlüğünüzün camları polarize özellikli demektir. 

 

UV Koruma Filtreli ve Polarize Cam Renkleri Nelerdir? 

 

Pek çok kişi güneş gözlüğü almaya karar verdiğinde UV koruma filtreli mi yoksa polarize filtreli özelliğe sahip bir gözlük seçme konusunda kararsızlık yaşadığını belirtir. Kaliteli her güneş gözlüğünde UV koruma filtresi bulunur. Polarize filtreli gözlük ise tamamen size kalmış bir seçimdir. Seçtiğiniz güneş gözlüğünde polarize filtre olmaması göz sağlığınıza zarar vermez. Fakat UV koruma olmaması gözünüzde kalıcı hastalıklara yol açabilir hatta körlüğe kadar götürebilir. Eğer, güneş ışınlarının yansıması sizi rahatsız ediyorsa polarize özellikli güneş gözlüğü kullanarak konforlu bir görüş sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra polarize filtreli güneş gözlüğü modelleri özellikle balıkçılara, su sporuyla uğraşanlara, araç kullananlara, kayakçılara, golfçülere, bisiklet sürenlere, ışığa çok duyarlı kişilere ve 60 yaş sonrası katarakt ameliyatı olan kişilere tavsiye edilir. UV koruma filtresi her renkteki güneş gözlüğü camlarında bulunur. Polarize filtreli camlar diğer camlara göre daha koyu renklerde olur. Kahverengi,füme, gri ve yeşil renklerde tasarlanır. Bu renklerin özellikleri de farklılık taşır. Mesela, kahverengi cam, renkleri belli bir seviyede bozarken kontrastı artırır. Gri ve yeşil renge sahip polarize filtreli camlar ise renkleri daha canlı gösterir.

 

Polarize Özellikli Camların Faydaları Nedir? 

 

Polarize filtreli güneş gözlüğü renk seçenekleri sınırlı olmasına karşın polarize özellikli güneş gözlükleri açık alanlardaki faydaları nedeniyle yoğun ilgi görür. Önceki yıllarda polarize filtreli camlar renk seçeneğinin sınırlı olması nedeniyle kadınlar tarafından fazla tercih edilmezdi. Son yıllarda kadın kullanıcılar tarafından da yoğun ilgiyle karşılaşıyor. Polarize filtre özelliği bulunan güneş gözlüklerinin özellikle açık alanlarda pek çok faydası bulunuyor. Ürünün sağladığı bu faydalar görüşünüzü konforlu kılıyor. Polarize özelliği taşıyan güneş gözlüğü kullandığınızda karlı yüzeylerde ve su yüzeyinde oluşan parlamaları engeller. Bu yönüyle doğa sporlarında ve açık alan aktivitelerinde kaliteli görüş sağlar. Polarize filtreli güneş gözlüğü outdoor etkinlikleriniz sırasında vazgeçemeyeceğiniz aksesuarlarınız arasında yer alıyor. Eğer, araç kullanıyorsanız, aracın ön camında ve diğer kısımlarında oluşan parlamaları önler. Araç kullanırken polarize filtreli güneş gözlüğü modelleri sizin için avantaj sağlar. Polarize filtreli güneş gözlüğü yansımaları azaltırken gözünüze giren ışık miktarını da azaltır. Bu nedenle görüşünüzü netleştirir ve keskinleştirir.

 

Polarize Özellikli Güneş Gözlüğünün Dezavantajları 

 

Sadece güneş gözlüğünde değil satın almış olduğunuz her ürünün dezavantajıyla karşılaşabilirsiniz. Her ürünün çeşitli kazanımları olduğu gibi çok da üstün olmayan tarafları bulunuyor. Bu, polarize filtreli güneş gözlüğü modelleri için de geçerli. Kullanıcılara açık alanda sağladığı avantajların yanı sıra çok fazla olmasa da bazı dezavantajlara sahip. Eğer, dikkatli kullanırsanız bu dezavantajların sizin için önemli bir sorun oluşturmayacağını düşünüyoruz. Polarize filtreli güneş gözlüğü LED ve LDC ekranları koyu gösterir. Başınızın ufak bir hareketinde dahi cep telefonunuzun ekranı kararabilir. Polarize filtreli güneş gözlüğü camları koyu renklerde tasarlandığı için yorgun ve uykusuz sürücüler için risk yaratabilir. Polarize filtreli güneş gözlüğü modellerinin özellikle güneşin doğduğu ve battığı saatlerde uyku getirdiğinden şikayet edilir. Polarize filtreli güneş gözlüğü camları yansıma yapmadığından beynimiz tarafından yapay olarak algılanır. Bu nedenle polarize filtreli güneş gözlüğünüz baş ağrısı yapabilir. Bunun yanı sıra polarize filtreli güneş gözlüğü şeffaf yüzeylerdeki gerilmeleri açığa çıkarır. Plastik yüzeylerde ve araç camlarında oluşan gerilmeler kimi zaman rengarenk kimi zaman benek benek oluşabilir. Polarize filtreli camların bu özelliği araç kullanırken bir öndeki arabanın camından ötesini görmenize engel olabilir. 

 

Bu içeriğimizde güneş gözlüklerinde UV koruma ve polarize farkları ayrıntılarıyla sizlere aktarmaya çalıştık. Dört mevsim boyunca güneşin zararlı ışınlarından korunmak üzere bir güneş gözlüğü kullanmamız gerekiyor. Kendinize güneş gözlüğü seçerken polarize özellikli bir güneş gözlüğü seçimi ise size kalıyor. 

 

Bir önceki yazımıza https://www.optikagozluk.com/blog/icerik/kaliteli-gunes-gozlugu-nasil-anlasilir linkinden ulaşabilirsiniz.

 

 

Etiketler: güneş gözlüğü, UV koruma, polarize
Ekim 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR