Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmezi olarak kabul edilen güneş gözlükleri güneşin UV ışınlarına karşı gözü koruma görevini kendi içerisinde üstlenir. Belirli nitelikler barındırması gereken özel güneş gözlüğü camlarıyla çerçeveler bütünleşir. Kalitesiz olduğunda gözlük sağlığınıza zarar veren bir aksesuardan öteye geçemez. Güneş gözlüğü seçileceği zaman güneş gözlüğü UV koruma rehberimizi takip edilerek sonuca varabilirsiniz. Sadece modelini beğendiğiniz ürünü değil asıl koruma görevlerini yerine getirip getirmediği dikkate almalı ve süreç sonunda doğru seçim gerçekleştirilmelidir.
Gözlerinizi UV’den Koruma
Gözlerinizi zararlı güneş ışınlarından korumak için, gündüz açık havada bulunduğunuz tüm zaman diliminde mutlaka güneş gözlüğü kullanmalısınız. Gözlerinizi yüzde yüze kadar koruma sağlayan, UV ışınlarını göz içerisine almayan gözlükleri seçmek gerekir. Güneş gözlüğü UV koruma rehberi esas alınarak seçim gerçekleştirilebileceği için şanslısınız!
Gözleriniz bulutlu günlerde bile korumaya ihtiyaç duyar, dışarıdayken uzaklara baktığınızda gözlerinizi kısmaya başlarsanız hemen güneş gözlüğünüzü takmalısınız. Çünkü güneşin UV ışınları bulut örtüsünü geçebilecek özelliği içerisinde barındırır. Yüzünüze yakın olmasıyla yanlardan gelecek etkiyi bile sınırlandıran hatta kapatabilen gözlükler en iyi koruma görevini üstlenen gözlüklerdir. Marvel’in muhteşem karakteri Kaptan Amerika için kalkan ne ise sizin için de güneş gözlüğü odur.
UV Nedir?
İnsanların açılımıyla ultraviyole radyasyonu olarak bildiği kısaltma halindeki UV ışınları, görülmeyen ışınlardır. Görünmez ultraviyole radyasyon özelliğini içerisinde barındırır. Terim olarak kullanıldığında ışık yaydığı fikri oluşur ama ışın olarak da nitelendirilmez. Ultraviyole radyasyonun içerisinde farklı katmanları vardır. Toplamda 3 farklı katmanı bulunan ışın; UVC, UVB, UVA olarak isimlendirilir.
Ultraviyole Radyasyon İçerisinde UVC
Ultraviyole radyasyon ışının içerisindeki katmanlardan en yüksek enerjili olanı UVC’dir. Yüksek enerjili olmasından kaynaklı olarak cilde ve gözlerinize en fazla zarar verebilecek potansiyeli içeriğinde barındırır. Güneş gözlüğü UV koruma rehberi içerisinde bu UVC katmanını dikkate alarak seçim yapabilirsiniz.
Atmosferin ozon katmanı neredeyse tüm UVC ışınlarını engeller. Engelleme sonucunda ozon tabakası katmanında tükenmeler ve incelmeler olur. Bu da potansiyel olarak yüksek enerjili UVC ışınlarının yeryüzüne ulaşmasına yol açar. Direk insana ya da cisimlerden bedene yansıyan ultraviyole radyasyon enerjisinin UVC katmanı ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Canlı bedeninde etkisini gösteren sistematik bulgular üzerinde hala araştırmalar yapılmaktadır. Elektromanyetik spektrumda radyo dalgaları en düşük enerjidir ve gama ışınları en yüksek enerjiye sahip olan UVC katmanındaki ışınlardır. 100 ila 280 nanometre (nm) arasında değişen dalga boylarını içeriğinde barındırır.
Ultraviyole Radyasyonun Uzun Boyu UVB
UV ışınlarının katmanlarından biri olan UVB, UVC ışınından daha düşük bir enerjiye sahiptir. Biraz daha uzun dalga boyu ile hareket eder (280-315 nm)
Bu ışınlar ozon katmanı tarafından kısmen filtrelenir. Tam olarak bir emilim görülmez. Kısmı olarak filtrelenme gerçekleşse de dünya yüzeyine ulaştığı görülür. Düşük dozlarda, UVB radyasyonu, cildin kararmasına ve bronzlaşmaya neden olan melanin maddesini içeriğinde barındırır ve melanin ise bir cilt pigmenti uyarımı yaparak cilt üzerinde üretimi gerçekleştirir. UVB ışınları cilt üzerinde fazla bir etki bırakması gerçekleşirse cilt kanseri riskini artıran güneş yanmasına neden olabilir. UVB ışınları ayrıca kırışıklıklara ve erken cilt yaşlanmasına dair diğer işaretlerin de ortaya çıkmasına sebep olur.
Dünyanın yüzeyine ulaşan UVB ışını cilt üzerinde etki göstermesinin yanında gözlere de zarar verir. Pinguecula, pterjium ve fotokeratitde bulunan göz sorunları bu ışınlara fazla maruz kalındığında ortaya çıkar. Kornea UVB ışınlarının yüzde 100’ünü absorbe eder ama bu UVB ışını içerisindeki radyasyonun katarakta ve makula dejenerasyonuna neden olmasına yol açar. UVA ışını ile birleşince göze olumsuz etkileri hızla meydana çıkar.
Göz Üzerindeki Etkili Katman UVA
UVA ışınları görünür ışık ışınlarına yakındır; UV ışınları katmanları arasında en düşük enerjili olan katmandır. Düşük enerjili olsa bile korneadan geçer. Gözün içindeki merceğe ve retinaya ulaşabilen bir ışın olarak bilinir. Sürekli bu ışına maruz kalmadan kaynaklı olarak katarakta ve makula dejenerasyonuna neden olabilecek etkileri göz sağlığını bozabilir. Güneş gözlüğü UV koruma rehberi bu UVA ışınlarını dikkate alarak koruma şartlarını belirler. UVA ışınlarına sürekli maruz kalınca belli katarakt tiplerinin gelişimi ile ilişkilendirilmesi ortaya çıkmıştır. Makula dejenerasyonunun gelişiminde bir rol oynayabileceği için koruma rehberinde bu usul dikkate alınmıştır.
UV (Ultraviyole) Koruması
Gözlük camlarının ultraviyole ışınlarını blokaj derecelendirmesi gözün ne dereceyle korunduğunu ifade eder. Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilme gücünü içerisinde barındırmış olsa da bu durum yeterli görülmez, ekstra ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gereklidir. Gözlükte UVA ve UVB blokaj dereceleri güneş gözlüğü UV koruma rehberi içerisinde önemli bir konudur. Yüzde 99’un üzerinde UV blokajı yapabilen gözlük camlarına sahip güneş gözlüklerinin kullanımı gerçekleştirilmelidir. UVA ve UVB blokaj derecesi bulunmayan ve derecelendirme ile alakalı bir bilgiyi kullanmamış güneş gözlükleri kesinlikle göz sağlığı için kullanılmamalıdır.
Gözlerinizi UV’den Koruyan Güneş Gözlüğü
Gözlerinizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için en iyi kaliteyi sunan güneş gözlüğü seçeneğinden faydalanmanız gerekmektedir. Tüm UV ışınlarının yüzde 100’ünü engelleyen güneş gözlükleri tercihi yapılarak göz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Gözlerinizin etrafındaki hassas cildi mümkün olduğunca korumak için gözlerinize iyi oturan ve geniş yapılı gözlükler seçebilirsiniz. Çünkü göz etrafını saran kalkan tabakası ile genel sağlınızı da tehlikeye atmamış olursunuz. Güneş gözlüğü UV koruma rehberi ise bu durumları esas alarak hazırlanır. Güneş gözlüğünün sağladığı UV koruması miktarı, lenslerin rengi ve koyuluğundan bağımsız olarak ortaya çıkar. Bu sebepledir ki en koyu güneş gözlüğünün en fazla korumasının olduğu anlayış yanlıştır. Güneş gözlüklerinde UV Koruma ve Polarize Farkları konulu yazımızı https://www.optikagozluk.com/blog/icerik/gunes-gozluklerinde-uv-koruma-ve-polarize-farklari linki üzerinden okuyabilirsiniz.
Mercek ve Çerçeve Materyali
Berraklık, ağırlık, sağlamlık ve maliyet güneş gözlüğü seçimi yaparken dikkat edilen detaylardır. Güneş gözlüğü UV koruma rehberi altında bu oluşumlar da dikkat çekilerek seçimler meydana getirilir. Cam mercekli gözlükler çizilmeye karşı çok daha dayanıklı özellikleri içerisinde barındırır. Ancak cam mercekli gözlüklerin aksine polikarbon mercekli gözlükler parçalanmaya karşı daha dayanıklı gözlük grubunda yer alır. Polikarbon mercekli güneş gözlüklerinde çiziklerin önlenebilmesi için kapalı kalıp içerisindeki kılıflardan faydalanıldığı görülür. Gözlük çerçevesi ise gözünüzde durmasını sağlayan burnunuza ağırlık vermeyecek hafif malzemelerden üretilir.
Göz Rahatsızlığı Bulunanlarda Güneş Gözlüğü Seçimi
Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz kusurlarına sahip olan kişiler için daha kolay kullanımları ortaya çıkmaları adına farklı çeşitlerde gözlük üretimleri yapılır. Güneş gözlüğü UV koruma rehberi dikkate alınarak bu gözlüklerin üretimi gerçekleştirilir. Her türlü renk ve yapıdaki gözlük camları, numaralı olarak hazırlanır. Göz doktoru muayenesinden geçtikten sonra güncel göz numarasının öğrenilmesinin ardından bu konuda en uygun güneş gözlüğü seçilerek kullanıma başlanabilir. Aynı zamanda alerji, göz kuruluğu gibi göz sağlığına ilişkin farklı hastalıkları bulunan kişiler de gözlük camı ve materyalinde değişkenlere dikkat ederek tercih yapabilir.
Yüz şekliniz ve göz sağlığınız ile uyumlu bir güneş gözlüğünü kullanarak gözlerinizi zararlı güneş ışınlarına karşı korursunuz. Optika Gözlük içerisinde UV derecelendirmelerinden tam not alan, yüzde yüze kadar koruma sağlayan gözlükleri bulabilirsiniz.
Bir önceki yazımıza https://www.optikagozluk.com/blog/icerik/2020de-gunes-gozlugu-modasinda-neler-degisti linkinden ulaşabilirsiniz.